Κλιματισμός

Συστήματα Κλιματισμού

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την πλήρη μελέτη και εγκατάσταση του πλέον κατάλληλου συστήματος κλιματισμού, βάση των αναγκών του δικού σας χώρου. Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της CGN αναλαμβάνει την τοποθέτηση:

  • Κεντρικού Συστήματος Κλιματισμού
  • Κλιματιστικών (split systems)
  • Κλιματισμό νερού (Fan Coil units)
  • Συστημάτων VRV
  • Συστημάτων αερισμού-εξαερισμού
  • Αντλιών θερμότητας

Οι υπηρεσίες μας ωστόσο δεν σταματούν στην εγκατάσταση των συστημάτων αυτών. Παρέχουμε στους πελάτες μας πλήρη υποστήριξη καθώς και υπηρεσίες συντήρησης όλων των κλιματιστικών μονάδων.

Κεντρικό σύστημα κλιματισμού

Οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες ελέγχουν την θερμοκρασία, την υγρασία και την καθαρότητα του αέρα, Χρησιμοποιούνται για κεντρικό κλιματισμό κτιρίων και συνδέονται με ένα κεντρικό δίκτυο αεραγωγών το οποίο διανέμει τον αέρα στους κλιματιζόμενους χώρους. Οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ) έχουν την δυνατότητα έλεγχου τους από απομακρυσμένα σημεία η τοπικά στον εκάστοτε κλιματιζόμενο χώρο. O κλιματισμός με κεντρική κλιματιστική μονάδα είναι ένα ευέλικτο σύστημα και με την χρήση διαφόρων φίλτρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πιο ιδιαίτερες εφαρμογές που απαιτούν ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας όπως χειρουργεία, χημικά εργαστήρια. Χρησιμοποιούνται επίσης και σε χώρους μεγάλης συνάρτησης, όπως εμπορικά κέντρα.

Κλιματιστικά Split Systems

Τα συστήματα κλιματισμού διαιρούμενου τύπου (split systems), αποτελούν μια κατηγορία αυτόνομων κλιματιστικών μηχανημάτων τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες κλιματισμού μικρών χώρων. Ονομάζονται κλιματιστικά μηχανήματα διαιρούμενου τύπου γιατί η ψυκτική μηχανή του συστήματος διαιρείται σε δύο κύρια μέρη: την εσωτερική μονάδα και το εξωτερικό μηχάνημα. Με τα εν λόγω συστήματα είναι δυνατό να ελεγχθεί η θερμοκρασία του χώρου, μέχρι ενός βαθμού η καθαρότητα του αέρα (μέσω φίλτρων ιονισμού), ενώ σε κάποιους τύπους μηχανημάτων μπορεί να ελεγχθεί μερικώς η ανανέωση του αέρα, καθώς και το επίπεδο της σχετικής υγρασίας. Οι κλιματιστικές μονάδες διαιρούμενου τύπου καλύπτουν ανάγκες κυρίως οικιακών εφαρμογών κλιματισμού ενώ σε μικρότερο βαθμό καλύπτουν ανάγκες μικρών εμπορικών εφαρμογών.

Κλιματισμό νερού (Fan Coil units)

H CGN εκπροσωπεί τα συστήματα κλιματισμού με αντλίες θερμότητας, ψύκτες και τερματικές (εσωτερικές) μονάδες νερού. Με αντλίες θερμότητας (εξωτερικός χώρος) ψύχουμε ή θερμαίνουμε το ψυκτικό μέσον (νερό) και το διοχετεύουμε με σωληνώσεις στους εσωτερικούς χώρους που εμείς θέλουμε, χρησιμοποιώντας όσες και οποιαδήποτε τύπου τερματικές μονάδες επιθυμούμε (καναλάτα αεραγωγών, δαπέδου/οροφής, τοίχου, κασέτες ψευδοροφής, fan coils κρυφού ή εμφανούς τύπου κ.τ.λ.). Η μέθοδο αυτή έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα όπως η χρήση του νερού, ενός απόλυτα φυσικού και οικολογικού μέσου για την μεταφορά θερμότητας, παράλληλη απουσία Freon εντός των χώρων κλιματισμού, ευκολία εγκατάστασης και συντήρησης, εύκολη συναρμογή και συνεργασία με υφιστάμενα συστήματα θέρμανσης (π.χ λέβητες κτλ).

Συστήματα VRV

Στην περίπτωση των συστημάτων VRV το ψυκτικό μέσον είναι FREON R407 ή FREON R410 (οικολογικό) και το διοχετεύουμε με σωληνώσεις και ειδικούς διανεμητές στους εσωτερικούς χώρους που εμείς θέλουμε, χρησιμοποιώντας όσες (ανάλογα την ισχύ) και οποιαδήποτε τύπου τερματικές μονάδες επιθυμούμε (καναλάτα αεραγωγών, δαπέδου/οροφής, τοίχου, κασέτες ψευδοροφής, fan coils κρυφού ή εμφανούς τύπου κ.τ.λ.). Σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου κλιματισμού και ίσως ο λόγος που έχουν επικρατήσει στην αγορά κλιματισμού, είναι η αυτονομία των εσωτερικών μονάδων που προσφέρουν. Έτσι χρησιμοποιώντας μία εξωτερική μονάδα που ρυθμίζει την ισχύ που παρέχει προς τις εσωτερικές μονάδες , μπορούμε να έχουμε διαφορετικό επίπεδο θερμοκρασίας σε κάθε χώρο ή και διατηρούμε κάποιες εσωτερικές μονάδες κλειστές, εξοικονομώντας ενέργεια. Η μέθοδο έχει επικρατήσει να εφαρμόζεται ακόμη και σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις (π.χ Νοσοκομεία, Ξενοδοχεία κτλ), όπου η απαιτούμενη ψυκτική ή θερμική ισχύ παρέχεται από συστοιχίες πολλών πολυζωνικών συτημάτων. Αυτονόητο είναι ότι η ύπαρξη λιγότερων εξωτερικών μονάδων μας εξασφαλίζει επίσης ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην εγκατάσταση χωρίς να περιορίζει αρχιτεκτονικά.

Συστήματα αερισμού – εξαερισμού

Η δημιουργία συνθηκών κλιματικής άνεσης στους χώρους διαβίωσης δεν εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η υγρασία και η καθαρότητα του αέρα. Η αναγκαιότητα ρύθμισης αυτών των παραγόντων γίνεται μεγαλύτερη όταν αναφερόμαστε σε χώρους συνάθροισης κοινού (π.χ. Γραφεία, Γυμναστήρια, Εστιατόρια, Αίθουσες διασκέδασης κ.τ.λ.), ή σε χώρους ειδικών χρήσεων (όπως Γκαράζ, Μηχανοστάσια, Νοσοκομεία, Φούρνους, Βιομηχανίες τροφίμων κ.τ.λ.), όπου ο φυσικός αερισμός δεν είναι εφικτός. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις που η αποτελεσματικότητα ενός συστήματος κλιματισμού-εξαερισμού δεν είναι η αναμενόμενη, αυτό δεν οφείλεται στον υπολογισμό των κλιματιστικών αλλά στην λάθος διαστασιολόγηση και επιλογή των στοιχείων εξαερισμού.

Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι ευέλικτα συστήματα και μπορούν να λειτουργήσουν σε ενδοδαπέδια θέρμανση – δροσισμό, fan coil unit για ψύξη και θέρμανση, θερμαντικά σώματα χαμηλών θερμοκρασιών, επίσης μπορούν να συνεργαστούν με άλλες μορφές ενέργειας όπως ηλιακά συστήματα για ζεστό νερό χρήσης, υποστήριξη θέρμανσης ή θέρμανση πισίνας. Μεγάλο πλεονέκτημα μίας αντλίας θερμότητας είναι ότι μπορεί να μας προσφέρει θέρμανση και ψύξη με μία μόνο συσκευή. Οι αντλίες θερμότητας είναι οικονομικές στην λειτουργία τους διότι σε 1 kw ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να αποδώσουν 3 έως 5 kw θερμικής ισχύος σύμφωνα με τον βαθμό απόδοσης (COP) της κάθε αντλίας. Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους τη θερμότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ή γεωθερμικούς πόρους του εδάφους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για μία προσφορά